2todrive

 

Rijbewijs met 17 en rijles vanaf 16,5 jaar?

Sinds november 2012 is het mogelijk om vanaf  16,5 jaar rijlessen te volgen en met 17 jaar je rijbewijs te halen. Tot 18 jaar moet je dan begeleid rijden met een coach. Met 18 jaar ben je er dan klaar voor om zelfstandig auto te rijden.

Wanneer mag je met 16,5 starten en met 17 jaar je rijbewijs halen?

Iedereen die op of na de startdatum van 1 november 2012, 17 jaar wordt mag aan de proef meedoen.
Ben je 16, dan mag alvast je theorie-examen halen.Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen. Vanaf 17 mag je rijexamen doen. Heb je het rijbewijs gehaald, dan mag je tot 18 jaar autorijden samen met je begeleider.
Vanaf 18 mag je dan helemaal zelfstandig de weg op.

 

Coach 2toDrive?

Bij het experiment 2toDrive moeten jongeren wanneer zij op hun 17e het rijbewijs hebben behaald, tot hun 18e jaar begeleid worden door een coach. De coach is er om de jongeren te stimuleren en te motiveren. De coach moet aan een aantal voorwaarden voldoen om de jongere te mogen begeleiden, zoals minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B ) en minimaal 27 jaar oud zijn.

Begeleiderspas

Een begeleiderpas is een pasje met daarop de namen van je begeleiders, jij als 17-jarige hebt de begeleiderpas samen met je rijbewijs bij je als je gaat autorijden. De pas kost 35 euro en komt boven op de kosten van je rijbewijs. Het aanvragen van een begeleiderpas kan je doen via de website van 2toDrive. Dit doe je door middel van je DigiD code.